TÜBİTAK tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk metre altı yüksek çözünürlüklü uydusu uzaya fırlatıldı. Daha önce olumsuz hava şartları nedeniyle fırlatılması iki defa ertelenen İMECE, yörüngesine oturdu.
TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü metre altı uydusu olan İMECE, nihayet uzaya fırlatıldı. Fırlatma işlemi, Elon Musk’ın sahibi olan SpaceX şirketi tarafından yapıldı. Fırlatma içinse Falcon 9 isimli roket kullanıldı. Cumartesi gibi yapılan fırlatma işlemi, ABD’de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssünde gerçekleşti.
İMECE, TÜBİTAK tarafından uzun süren çalışmalar sonucunda yerli ve milli imkanlar kullanılarak geliştirildi. Bu uydu, Türkiye’nin ilk metre altı uydusu olma özelliğine sahip. Üstelik yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapabiliyor. Sahip olduğu özellikler ile Türkiye’nin uzaydaki en önemli görüntüleme uydularından biri olacak.
İMECE, güneşle eş yörüngeye sahip. Her yerden görüntü alma özelliğine sahip olan uydunun paylaştığı fotoğraflar, birçok amaç için kullanılacak. Tarımsal uygulamalardan hedef belirlemeye, adetlerden alan taramasına kadar farklı işlemlerde etkin olarak kullanılması bekleniyor. Uydunun görev süresi ise 5 yıl olarak açıklandı.
İMECE Yörüngesine Yerleşti
İMECE, normalde Salı günü fırlatılacaktır. Ancak olumsuz hava şartları ve diğer nedenlerden dolayı fırlatma işlemi Cuma gününe ertelendi. Cuma günü ise fırlatmaya sadece 27 saniye kala olumsuz hava şartları ve yüksek rüzgar nedeniyle fırlatma Cumartesi gününe ertelendi.
Cumartesi günü fırlatılan uydu yörüngesine yerleşti ve ilk sinyallerini başarı ile gönderdi.