Bilim insanları, yaptıkları çalışma ile ilk defa bir maymunun yapay embriyo ile hamile kalmasını sağladı. Yaşanan bu gelişme, bilim dünyasında yeni kapıların açılmasını sağlayacak gibi görünüyor.
Bilim insanları, yapay embriyo kullanarak bir maymunun hamile kalmasını sağladı. Yaşanan bu olay, yapay embriyo ile hamile kalma açısından bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Uluslararası Kök Hücre Araştırma Derneği tarafından insan embriyoları ile yapılan laboratuvar çalışmalarına 14 gün sınırı uygulanıyor. Uygulanan 14 gün sınırı, insan embriyoları çalışmalarını önemli ölçüde sınırlıyor. Bu sınırlılığı aşmak isteyen bilim insanları ise farklı hayvanların kök hücrelerini kullanıyor.
Bu kapsamda maymun kök hücresinden elde edilen embriyolar, taşıyıcı annelere aktarıldı. Bu işlem sonrasında bir maymun, yapay embriyo ile hamile kaldı.
Kök Hücre Yöntemi ile Maymunlar Hamile Kaldı
Makaklar, insan genetiğine en yakın maymun türüdür. Bilim insanları, bu özellikleri nedeniyle çalışmalarında makakları kullanıyor. Çalışma kapsamında makaklardan alınan kök hücreler ilk olarak yapay embriyolara çevrildi. Sonrasında bu embriyolar 8 maymunun rahimine aktarıldı.
Yapılan aktarma işleminden sonra maymunlar yakından izlenmeye başlandı. Maymunların 5 tanesinde herhangi bir gelişme olmazken, 3 tanesinde ise gebelik meydana geldi. İşlemden yaklaşık 1 hafta sonra 3 maymunda gebelik kesesi meydana geldi. Ancak hem bunlar hem de aktarılan embriyolar kısa bir süre sonra kayboldu
Yapay embriyo ile maymunların kısa süreliğine de olsa hamile kalması, bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı.